Ceapa este cultivata in mod frecvent in solar in vederea obtinerii cepei verzi din arpagic. Aceasta planta, cunoscuta si ca „ceapa pentru stufat” este una din culturile ce pot aduce un profit semnificiativ fermierilor in perioadele reci din an.
Utilizari
In prezent, ceapa este una din cele mai importante plante la nivel mondial. Ea este cultivata ca planta medicinala, condiment sau ca leguma. Este folosita pentru prepararea hranei, fiind consumata pe toate continentele in diverse forme: proaspata, in mancaruri, salate, uneori chiar si in conserve.
Aceasta contine cantitati bogate de substante nutritive precum (proteine, lipide, calciu, fier, potasiu precum si unele vitamin, spre exemplu: B1 sau B2). In acelasi timp, contine si unele substante fitoncide cu continut de sulf, cunoscute pentru actiunea lor antibacteriana si antifungica.
In tara noastra, se cultiva anual pe o suprafata de peste 35 de mii de hectare in zona de sud, sud-est si sud-vest.
Temperatura
Ceapa este una dintre acele plante care nu sunt foarte pretentioase vis-a-vis de caldura. Astfel, ea poate fi cultivata cu succes si investitii destul de reduse si in perioada rece a anului. Temperaturile suportate de aceasta se incadreaza in intervalul 12°C –și 17°C, insa poata suporta si temperaturi mai scazute, de cel putin 4°C.
Lumina
Ceapa verde creste bine in conditii de semiumbra, preferand zilele scurte de iarna, (sub 12 ore) in care primeste o cantitate mai redusa, insa suficienta de lumina, astfel incat sa isi poata dezvolta doar aparatul foliar.
Umiditatea
Ceapa verde este una din culturile ce necesita multa umiditate in sol. Este obligatoriu sa luati in calcul o modalitate de irigare, fie ea aspersie sau picurare in solar. Mare atentie, insa, la umiditatea excesiva (in special in perioada in care se doreste recoltarea) intrucat pot aparea unele boli ale solului.
Solul
Ceapa verde este destul de pretentioasa si in ceea ce priveste solurile pe care poate fi cultivata. Nu rezista pe soluri grele/argiloase, nelucrate adanc sau pe cele care formeaza crusta. Prefera solurile fertile, bogate in materie organica, sau pe cele aluviale (zona de lunca a raurilor), pH-ul optim pentru dezvoltarea acestei culturi fiind cuprins intre 6 si 7.
Culturi premergatoare
Culturile premergatoare recomandate pentru ceapa sunt cele care lasa terenul curat de buruieni (ardei, rosii, vinete, varza, castraveti sau pepeni). Mazarea si fasolea, pe de alta parte, nu sunt bune premergatoare pentru cultura de ceapa.
Semanarea
In vederea obtinerii de ceapa verde, arpagicul se planteaza la o adancime de cca 3CM, la o distanta intre plante de aproximativ 4CM, in intervalul septembrie – februarie. Pentru esalonarea si valorificarea productiei, plantarea arpagicului se face la un interval de 2 saptamani. Astfel, pe un metru patrat, pot creste in medie cca 100 de fire de ceapa verde.
Cultivarea si recoltarea
In perioada rece, cultivarea cepei verzi se face in solarii acoperite cu folie termica dubla si un pod de folie, prevazut cu o sursa de incalzire pentru perioadele cu temperaturi negative extreme. Acesta faciliteaza rasarirea timpurie primavera, cand poate fi valorificata la un pret bun.
Cultura de ceapa verde nu este una extrem de pretentioasa, avand insa unele particularitati. Are numeroase utilizari, fiind o cultura care se vinde foarte bine, ea putand aduce profituri insemnate antreprenorilor.
Despre noi
Pentru a ingriji corespunzator aceasta cultura, utilajele performante sunt de nelipsit. Pe acestea, precum si piese de schimb pentru ele, puteti gasi in locatia noastra! Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor. Pentru informatii referitoare la piese de schimb pentru plug sau modelele disponibile, contactati-ne!