Cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai intinse culturi oleoifere din Romania. In anul precedent, in tara noastra s-a inregistrat o recolta de 3,3 milioane de tone, ceea ce a insemnat 34% din intreaga productie a Uniunii Europene.

Uleiul extras din plantele de floarea-soarelui reprezinta 13% din intreaga productie mondiala.

Cultura de floarea-soarelui – Etape de îngrijire

Cultura de floarea-soarelui si semanarea corecta a acestei plante

  • Perioada optima de semant a culturilor de floarea-soarelui este atunci cand vremea este in curs de incalzire, iar la ora sapte dimineata, s-au inregistrat temperaturi de sapte grade Celsius.
  • Un alt factor important este viteza semanarii. Este indicat ca samanta sa se planteze cu o viteza de 4-5 km pe ora. Acest lucru duce la o repartitie mai buna pe rand si la o rasarire mai uniforma.
  • Adancimea la care se seamana este de asemenea foarte importanta. Adancimea recomandata este de 4-5 cm la solurile mai grele si umede si de 5-6 cm la cele mai usoare sau uscate.
  • Distanta potrivita intre randuri este de 70 de cm, iar daca irigarea se face pe brazde, distanta optima este de 80 cm.
  • Ca perioada de semanat este recomandat intervalul de luni martie-aprilie. Perioada de semanare are o influenta directa asupra bolilor, a daunatorilor si a buruienilor.
  • Intervalul in care semanam culturile de floarea-soarelui este de asemenea foarte important. Daca semintele sunt plantate prea devreme, multe dintre aceastea vor putrezi.

Cei mai importanti factori de care trebuie sa tii cont atunci cand plantezi floarea soarelui

  • Solul. Pe solurile mai reci sau mai grele, semanatul se realizeaza spre sfarsitul perioadei normale de plantare. Pentru cultura de floarea-soarelui sunt recomandate solurile lutoase, lutos-argiloase sau cele fertile.
  • Umiditatea solului influenteaza nu numai numarul de seminte ci si cantitatea de ulei rezultata. Floarea – soarelui este una dintre cele mai rezistente plante la seceta. In medie, aceasta consuma 70-80 litri de apa.
  • Dupa cum ii spune si numele, floarea – soarelui se ghideaza dupa lumina solara. Lumina foarte slaba poate duce la o productie mai scazuta, astfel poate rezulta si o cantitate de ulei mai mica.

Cultura de floarea-soarelui – Etape de îngrijire

Ce pasi trebuie respectati pentru a intretine cultura de floarea-soarelui

  • Combaterea buruienilor. Buruienile pot compromite pana la 50% din intreaga productie, daca acestea nu sunt eliminate la timp.
  • Aplicarea ingrasamantului. Floarea-soarelui nu reactioneaza foarte bine la ingrasamantul organic. De aceea, este foarte important ca ingrasamintele de la resturile animalelor sa fie administrate plantelor in cultura premergatoare.
  • Monitorizarea permanenta a culturilor. Acestea trebuie sa fie monitorizate constant pentru a nu exista riscul de aparitie a daunatorilor, infectii sau alte boli.

 

Cultura de floarea-soarelui. Ce nu trebuie facut atunci cand este semanata

  • In fiecare an aceasta trebuie plantata pe terenuri diferite. Culturile trebuie rotite anual pentru combaterea mai usora a daunatorilor si a patogenilor.
  • Trebuie evitata semanarea pe acelasi teren pe care au fost plantate alte culturi atacate de putregaiul alb precum soia, fasolea, nautul, sfecla sau afectate de putregaiul cenusiu, care ataca plante precum inul sau cartofii.
  • Nu trebuie semanata dupa alte plante ce au radacina adanca, deoarece sunt mari consumatoare de apa iar acest lucru poate dauna actualei plante, nemaiputand fi hranita corespunzator.

Combaterea bolilor si a daunatorilor in culturile de floarea soarelui

Principalii daunatori care ataca culturile de floarea-soarelui sunt mana, putregaiul alb, rugina si putregaiul cenusiu.

  • Putregaiul alb este boala care ataca tulpina florii-soarelui si care se manifesta printr-un strat alb expus la suprafata tulpinii, iar in final duce la slabirea plantei si eventual la ruperea acesteia.
  • Putregaiul cenusiu afecteaza in principal palariile de floarea-soarelui. Aceasta boala poate afecta si alte plante precum leguminoasele sau furajele. Ciuperca se poate transmite de la un an la altul in principal prin resturile vegetale ramase pe sol sau prin sporii infectiei ce pot fi transmisi prin intermediul vantului sau a picaturilor de ploaie.
  • Mana este o boala care afecteaza o mare parte din culturile agricole. Daunele bolii constau in moartea plantei sau piticirea acesteia. Iar unele plante nu mai pot produce seminte.

Cum recoltam corect cultura de floarea – soarelui

Floarea-soarelui se recolteaza, din puct de vedere calendaristic, intre ultima jumatate a lunii august si prima jumatate a lunii septembrie.

Pentru a creste cantitatea productiei recoltate este important ca solul sa fie arat la o adancime mare inainte de a semana, sa cultivam soiuri rezistente si sa ferim cultura de buruieni si daunatori.

Cultura de floarea-soarelui – Etape de îngrijire

Conditii de recoltare a plantelor de floarea-soarelui

  • Atunci cand procentul de umiditate al semintelor este cuprins intre 10 și 15 %. Adica atunci cand 30% dintre palariile plantelor au culoarea bruna iar 70% dintre acestea sunt uscate.
  • In cazul recoltarii cu ajutorul combinelor, viteza de lucru recomandata este de 3-5 km/h, pentru a inregistra cele mai mici pierderi.
  • Dupa procesul de recoltare este indicata uscarea si curatarea semintelor de impuritati.

Cum depozitam corect semintele de floarea-soarelui

Dupa recoltare, plantele si semintele trebuie depozitate in spatii adecvate si igienizate corespunzator.

Igienizarea pardoselilor si varuirea peretilor depozitului sunt binevenite pentru a tine rozatoarele la distanta.

Plantele trebuie depozitate la temperaturi mici, cu aerisire prin pardoseala.

Durata de depozitare poate varia intre trei si sase luni, cu conditia ca semintele sa fie pastrate la o temperatura de 10 grade Celsius, în primele 15 zile.

Dupa cum am vazut, floarea-soarelui este o planta care necesita foarte multa ingrijire si atentie atat inainte de recoltare cat si dupa. De la pregatirea si alegerea solului, ierbicidare, gasirea tratamentelor potrivite pana la recoltare si depozitare, toti sunt pasi importanti pentru a avea culturile bogate pe care vi le doriti.

De asemenea, pentru a ingriji corect aceste culturi ai nevoie de piesele agricole de calitate. MecaRul iti pune la dispozitie toate acestea la preturi accesibile. Contacteaza-ne pentru a pune o comanda.