Fiind una dintre cele mai raspandite plante oleifere din Romania, floarea soarelui reprezinta o sursa plina de beneficii atât pentru locuitorii tarii noastre, cat si pentru locuitorii Terrei.
Din semintele acesteia se obtine uleiul raspandit la nivel national, dar si international. Populara in agricultura, cat mai multi agricultori se indreapta catre cultivarea acesteia.
Avantajele aduse de aceasta planta sunt numeroase: obtinerea uleiului, hranirea animalelor, realizarea furajelor, producerea mierii, deoarece are mult polen, prepararea halvalei din turtele de calitate superioara, fabricarea carbonatului de potasiu, drojdiei furajere, placii fibro-lemnoase, alcoolului etilic, ligninei din cojile semintelor.
Pregătirea terenului pentru cultura de floarea – soarelui
Cultura de floarea soarelui este una care nu respecta monocultura, deci este una pretentioasa fata de rotatia culturilor. Acest lucru se intampla din cauza atacului diferitelor boli care pot afecta solul, precum: mana, putregaiul alb, putregaiul cenusiu, patarea bruna si frangerea tulpinilor, dar si din cauza daunatorilor, cum ar fi gargarita porumbului, viermii de sarma.
Astfel ca, aceasta nu trebuie cultivata dupa: soia; fasole; naut; sfecla; rapita; mustar; cartof; in etc.
Pe langa acestea, nu se va cultiva nici dupa lucerna, deoarece este o planta cu inradacinare adanca.
Noi recomandam cultivarea acesteia dupa o cultura de porumb, sau mazare, precum si dupa cereale de toamna.
Inainte de a o planta, terenul trebuie sa fie pregatit corespunzator, deoarece trebuie sa asigure o dezvoltare sanatoasa pentru floarea soarelui, dar si o productie optima.
Dupa ce ati recoltat planta premergatoare (porumb, mazare etc), imediat trebuie realizata actiunea numita „dezmiristit”, apoi trebuie efectuata aratura. Pana in momentul cultivarii, terenul trebuie sa fie intretinut, sa fie curat, sa nu exista buruieni, si trebuie sa fie afanat.
In acest caz, aratura se va realiza la adancimea de 22-25 cm, dar pot exista si situatii in care terenurile imburuienate trebuie sa fie arate la o adancime mai mare. De altfel, cand vorbim despre solurile mai umede sau mai grele, aceasta lucrare, facuta la o adancime de 60cm poate aduce sporuri de productie de pana la 28%.
Pe langa arat, terenul trebuie sa fie si fertilizat, nutritia cu azot, fosfor si potasiu fiind necesara si foarte importanta in primele faze de vegetatie.
Samanta si semanatul
O productie bogata si sanatoasa are nevoie de o atentie suplimentara, deoarece este nevoie sa oferiti acestei plante un loc optim de dezvoltare. Cu toate acestea, samanta necesita si ea o tratare adecvata. Semintele pe care le veti utiliza trebuie sa apartina unui hibrid ce se poate adapta cu usurinta conditiilor din zona. Intotdeauna orientati-va catre semintele cu puritate fizica de peste 98% si germinatie de peste 85%, care sa nu aiba fisuri sau sparturi.
Inainte de a realiza actiunea de semanat, propriu-zisa, semintele trebuie sa fie tratate cu produse omologate impotriva bolilor si daunatorilor, dintre care mentionam:
- mana;
- putregaiul alb;
- putregaiul cenusiu;
- gargarita frunzelor;
- viermii de sarma.
Semanatul trebuie sa se realizeze in conditii de temeperatura optima, recomandata fiind perioada in care, la ora 7 dimineata, temperatura sa atinga 7 grade. De cele mai multe ori, aceste temperaturi se regasesc in lunile martie, aprilie.
Adancimea recomandata este cuprinsa intre 4-5 cm la solurile grele si umede, iar la cele uscate si usoare intre 5-6 cm.
Intretinerea culturii
Orice cultura va avea o productie ridicata si o calitate superioara daca va fi intretinuta corect. Asadar, si cultura de floarea soarelui necesita o atentie sporita. In ceea ce priveste irigarea, chiar daca este o planta rezistenta la seceta, atunci cand nu exista precipitatii ridicate, aceasta se poate realiza prin aplicarea de 1-4 udari cuprinse intre 400-800 metri cubi/hectar.
Si polenizarea culturii reprezinta un factor important, asadar, daca aveti posibilitatea amplasarii unor stupi de albine langa cultura de floarea soarelui, nu ezitati sa o faceti.
Pentru intretinere, nu trebuie sa uitam de erbicidare. Pentru combaterea buruienilor din aceasta cultura este recomandata erbicidarea in functie de spectrul de plante salbatice prezente. Astfel, mentionam erbicidarea preemergenta sau postemergenta.
De asemenea, si aplicarea fungicidelor este necesara, deoarece ajuta la eliminarea daunatorilor si a bolilor.
Acesti pasi sunt imperativi pentru o cultura de floarea soarelui sanatoasa si bogata.
Recoltare si pastrare
La final, recoltarea culturii de floarea soarelui este inca un aspect care prezinta diferite caracteristici ce trebuie sa fie respectate.
Astfel, cel mai bun moment pentru recoltare este atunci cand umiditatea semintelor este intre 10% si 13%.
De obicei, acest moment, in Romania, este pe la sfarsitul lunii august si la mijlocul lunii septembrie, dar difera in functie de zona, conditii climatice si felul de hibrid care a fost cultivat.
Semintele recoltate trebuie sa fie intregi, coapte, fara urme de mucegai si fara sa fie putrezite.
Conform statisticilor, acest tip de cultura are un profit de 43%, deci reprezinta o alegere perfecta pentru productia dvs.
Deoarece cultivarea de floarea soarelui reprezinta un proces care necesita atentie si utilaje agricole pe masura, va asteptam in magazinul Meca-Rul, unde o echipa specializata este gata sa va ofere lamuriri si sfaturi cu privire la alegerea utilajelor agricole dedicate si pieselor de schimb necesare, astfel incat performanta acestora sa contribuie la obtinerea unei culturi de floarea soarelui cat mai bogata!