Lucerna este o planta valoroasa, atat pentru agricultori, cat si pentru animale, fiind o cultura ce se intalneste din cele mai vechi timpuri.
Aceasta face parte din familia leguminoaselor si poate ajunge la 1-2 metri in sol.
De ce este atat de valoroasa si atat de rezistenta?
Lucerna, fiind plantata de multi ani, a reusit sa isi dezvolte capacitatea de a rezista la temperaturi scazute, la seceta, dar si capacitatea de a se regenera dupa cosire. Fie sub forma de masa verde, fie sub forma de fan uscat, lucerna este importanta pentru agricultori.
Datorita elementelor nutritive pe care le contine, elemente precum: potasiu, fier, calciu, proteine, substante estrogene, caroten, putem afirma, inca o data, faptul ca lucerna constituie o cultura importanta si valoroasa. De asemenea, statisticile arata ca lucerna este si o cultura profitabila, investitia propriu-zisa, semanarea, fiind necesara la o perioada de 3-4 ani.
Ce conditii trebuie sa fie urmate pentru a favoriza dezvoltarea culturii de lucerna?
Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru ca aceasta cultura sa fie una bine dezvoltata, dar si bogata, sunt urmatorii:
- Asigurarea temperaturii necesare pentru germinatia semintelor, fiind cuprinsa intre 10 °C-37 °C;
- Asigurarea cantitatii de precipitatii, fiind necesara documentarea cu privire la vremea ce urmeaza, dupa ce lucerne este plantata. Aceasta cultura necesita 550-600 mm de precipitatii, anual, iar, daca precipitatiile nu indeplinesc acesti parametrii, este necesara irigarea terenului;
- Cultivarea lucernei pe soluri neutre si slab alcaline. Solurile compatibile sunt cernoziomul, solul brun si cel aluvionar.
Culturile premergatoare pentru lucerna sunt:
- Cultura de grau;
- Cultura de orz;
- Cultura de cartofi timpurii;
- Cultura de floarea-soarelui;
- Cultura de porumb.
Ce lucrari sunt necesare pentru semanatul lucernei?
Pentru a avea o cultura ingrijita corespunzator, este necesar ca, inainte de semanatul lucernei sa fie realizat aratul, la o adancime de 20-25cm, precum si lucrarea de nivelare a solului.
De asemenea, este necesara lucrarea de maruntire a resturilor vegetale, lucrare ce va favoriza contactul semintelor cu solul si va pregati patul germinativ.
Un alt pas important, anterior cultivarii lucernei, este tratarea semintelor cu solutiile recomandate de specialisti. Acest pas este important deoarece va ajuta la inlaturarea posibilitatii de dezvoltare a bolilor culturii, dar si la inlaturarea daunatorilor.
Lucrarile de intretinere pentru cultura de lucerna
Asa cum mentionam si in articolele trecute, lucrarile de ingrijire si intretinere ale culturilor sunt necesare si foarte importante, deoarece acestea pot stabili viitorul oricarei culturi.
Astfel, pentru cultura de lucerna, principalele lucrari de intretinere sunt:
- Combaterea buruienilor prin erbicidat;
- Combaterea daunatorilor prin tratarea semintelor si aplicarea insecticidului;
- Irigarea terenului, pentru asigurarea cantitatii de apa necesara lucernei.
Cand se recolteaza lucerna?
Este necesar ca agricultuorii sa stie ca recoltarea lucernei se face atunci cand planta se afla in perioada dintre inceputul si mijlocul fazei de inflorire, mai ales in primul an de vegetatie. In anii viitori, lucerna se va recolta in momentul imbobocirii florilor, iar coasele doi si trei se vor executa atunci cand 30-35% din plante vor fi inflorite.
Ultima recoltare se recomanda a fi inainte de inghet, in caz contrar plantele vor avea de suferit.
Despre noi
Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor.