Meiul este o planta care face parte din familia Poaceae si este cultivat pentru semintele lui comestibile.
Utilizare:
Aceasta planta este considerata o sursa bogata de proteine si fibre, datorita faptului ca detine numeroase vitamine, precum vitaminele B&C, magneziu, potasiu si fosfor.Se foloseste drept remediu pentru continutul ridicat de colesterol, dar si in hrana animalelor, fiind dat catre consum sub forma unui furaj verde, sau sub forba fanului boabe.
In aceasta perioada, meiul reprezinta o planta furajera pentru fermieri, dar si o cultura de baza sau una succesiva, deoarece are o perioada de vegetatie scurta, aceasta fiind de aproape 2 luni.
Datorita fazei de recoltare a meiului, in faza de lapte-ceara, reprezinta un furaj bun pentru o masa verde a animalelor.
Informatii fitotehnice
Tulpina meiului este paroasa, fistuloasa si are o inaltime cuprinsa intre 100 si 150 de cm. Aceasta are o capacitate de lastarire ridicata, iar acest aspect este adesea preferat doar pentru culturile furajere.
Decizia referitoate la amplasarea culturii
Meiul este o planta care nu suporta monocultura, astfel ca trebuie sa fie cultivat intr-o zona in care culturile premergatoare au lasat solul curat, lipsit de buruieni. Trebuie stiut faptul ca, datorita rotatiei culturilor, meiul ofera o productie mai mare cu 80%, fata de monocultura.
Culturile premergatoare, cele mai intalnite pentru mei, sunt cele de orz si grau.
Pregatirea solului
Lucrarile dedicate unei viitoare culturi de mei se refera la actiuni de formarea a unui pat germinativ satisfacator, cu ajutorul unei grape cu discuri, lucrari facute intr-un timp relativ scurt.
In ceea ce priveste solurile incarcate cu numeroase resturi vegetale, se revomanda folosirea grapei cu discuri de mare capacitate.
Semanatul meiului
Este foarte importanta lucrarea de semanat, deoarece trebuie sa fie facuta la scurt timp dupa ce solul este prelucrat, deoarece patul germinativ este proaspat lucrat, iar semintele pot absorbi toti nutrientii de care au nevoie pentru a se dezvolta corespunzator. Deoarece meiul este o planta care necesita un sol cu temperaturi moderate, limita maxima a semanatului este 15 iulie pentru zonele de campie, iar pentru zonele colonare, termenul este 6-10 iulie.
Pentru un hectar, densitatea optima de semanat este cuprinsa intre 24-25 kg, iar distanta intre randuri trebuie sa fie de 12,5 cm, adancimea de incorporare fiind de 2-2,5 cm.
Intretinerea culturii
Ca oricare alta cultura, si cultura de mei trebuie sa fie intretinuta. Cele mai importante lucrari de intretinere sunt:
- Combaterea buruienilor – cu ajutorul erbicidelor recomandate de specialistii agronomi;
- Combaterea daunatorilor si a bolilor – meiul este o planta foarte sensibila, mai ales la atacul taciunelui. De aceea, se recomandat tratarea semintelor cu produse fungice potrivite. De asemenea, se vor aplica si insecticide pentru a nu suferi daune din cauza daunatorilor;
- Irigarea – se recomanda o irigare imediat dupa semanat , apoi la un interval de 15-18 zile, si pentru ultima data, la inceputul perioadei de inspicare a meiului.
Recoltarea meiului
In ceea ce priveste recoltarea meiului in scopul folosirii acestuia pe post de furaj, perioada optima de recoltare este in faza de lapte-ceara. Aceasta lucrare se face direct in camp, cu ajutorul utilajelor agricole dedicate.
Meiul reprezinta o sursa sigura de venit, iar din ce in ce mai multi fermieri cauta sa cultive aceasta planta.
Daca si tu te gandesti la o astfel de cultura si ai nevoie de sfaturi, fie in privinta cultivarii in sine, fie in privinta utilajelor potrivite pentru obtinerea unei recolte bogate, te asteptam in magazinul nostru, unde echipa Meca-Rul este pregatita sa iti ofere sfaturi utile.