Cultura de ovaz este din ce in ce mai intalnita, fiind o sursa buna pentru alimentatia animalelor. De asemenea, ovazul se poate folosi si in alimentatita omului, deoarece detine valori nutritive ridicate.
Fiind din ce in ce mai cautat, este necesara o documentatie referitoare la ingrijirea si apararea culturii impotriva daunatorilor sau bolilor.
Din randurile ce urmeaza poti afla informatiile potrivite pentru a avea o cultura bogata si sanatoasa.
Informatii generale
De cele mai multe ori intalnit ca planta furajera, ovazul a inceput sa fie foarte apreciat si in diferite preparate pentru oameni. Fie ca vorbim de mic dejun, deserturi sau alte tipuri de mancare, acesta este folosit deoarece contine:
- Vitamina e;
- Cupru;
- Fier;
- Magneziu.
In ceea ce priveste partea fitotehnica, ovazul are tulpini de o lungime cuprinsa intre 80-150 cm si poate prezenta intre cinci si opt internoduri. Frunzele de ovaz au limbul lanceolat si sunt dezvoltate.
Inflorescentele acestuia sunt de tip panicul, avand intre trei si noua ramificatii, iar in varf, spicul este compus din doua sau trei flori.
Ce trebuie sa respectam pentru rezultate optime?
O cultura bogata se poate mentine prin respectarea anumitor cerinte, precum:
- Ovazul necesita o temperatura minima de germinatie, cuprinsa intre 2-3°C;
- Temperatura corespunzatoare dezvoltarii, planta dezvoltandu-se bine la temperaturi de peste 12°C, iar pe toata perioada de vegetatie temperatura recomandata este de 17-20°C;
- Ovazul are nevoie de multa apa, in special in perioada de formare a paiului, dar si in faza de inspicare-inflorire, astfel ca trebuie asigurata irigarea periodica;
- Trebuie cultivat pe solul cu un pH cuprins intre 5.5 si 7.
Lucrarile de semanat si ingrijit
Ovazul nu este o planta care suporta monocultura, astfel ca trebuie plantat acolo unde plantele premergatoare au fertilizat puternic solul. Astfel, cele mai bune plante premergatoare pentru ovaz sunt:
- Floarea-soarelui;
- Porumbul;
- Mazarea;
- Fasolea;
- Nautul;
- Cartoful;
- Rapita.
Lucrarile solului pentru cultivarea ovazului sunt aratul, afanarea si pregatirea patului germinativ. Astfel ca, aratul trebuie facut la sfarsitul toamnei, la o adancime cuprinsa intre 22-25cm, fiind urmat de afanare, si anume maruntirea resturilor vegetale si amestecarea lor in sol.
Inainte de semanat, chiar cu o zi inainte, se recomanda lucrarea de afanare superficiala, urmata de pregatirea patului germinativ.
Samanta si semanatul
Referitor la semintele potrivite pentru obtinerea unei culturi bogate, acestea trebuie sa aiba o germinatie de peste 90% si o puritate de peste 98%. De altfel, este important ca acestea sa fie tratate cu produsele corespunzatoare pentru a preveni aparitia bolilor si a daunatorilor.
Semanatul se efectueaza primavara, deoarece atunci temperaturile incep sa creasca, ajungand la o temperatura in sol de 2-3°C. Trebuie cunoscut si faptul ca, daca semanatul se intarzie, productia de ovaz va fi din ce in ce mai scazuta. Pentru a oferi cele mai bune conditii de dezvoltare pentru ovaz, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 12,5cm, iar adancimea de 2-4 cm.
Fertilizarea
Se recomanda folosirea ingrasamintelor chimice, astfel ca, pentru 1000kg de boabe de ovaz, sunt necesare aproximativ 30kg de azot, 30kg potasiu, 7kg de fosfor, 6kg calciu.
Ingrijirea culturii
Pentru a obtine rezultatele dorite, trebuie sa luati in vedere principalele lucrari destinate ingrijirii acestei culturi, precum: tavalugirea, aceasta fiind necesara imediat dupa semanat, aplicarea insecticidului, fungicidului si a erbicidului, pentru inlaturarea daunatorilor, a bolilor si a ierburilor salbatice.
Principalele boli intalnite la cultura de ovaz sunt:
- Taciunele zburator;
- Rugina coronata a ovazului;
- Fainarea;
- Piticirea ovazului;
- Rugina neagra;
- Fuzarioza sau inrosirea spicelor.
Recoltarea
Deoarece ovazul este foarte sensibil, trebuie sa fie recoltat in momentul in care tijele sunt uscate, iar boabele se afla la inceputul perioade de coacere, iar perioada din zi, cea mai buna pentru aceasta lucrare, este chiar dimineata, la primele ore, cand roua inca este prezenta pe planta.
Pentru alte informatii referitoare la aceasta planta, dar si la utilajele potrivite pentru cultivarea, ingrijirea si recoltarea sa, va asteptam in magazinul nostru, unde echipa Meca-Rul este pregatita sa va ajute.