Una dintre cele mai productive si intalnite plante din specia cerealelor, porumbul ocupa locul II la nivel mondial, in ceea ce priveste suprafata cultivata.

Cultura de porumb reprezinta o sursa de venit importanta pentru multi agriculturoi si fermieri, atat din tara noastra, cat si pentru cei din tarile straine. Romania este un producator de porumb reprezentativ pentru Uniunea Europeana, recoltand aproape 8,5 milioane de tone de porumb in anul 2016.

Porumbul, din punct de vedere fitotehnic

Tulpina este inalta, neramificata si groasa, avand intre 9 si 12 internoduri. Inaltimea acesteia poate ajunge de la 30 la 700 cm, iar porumbul folosit in comert atinge aproximativ 250 cm.

Frunzele – sunt mari si liniare, dispuse alternativ pe tulpina si au teaca dezvoltata.

Inflorecenta – florile masculte se situeaza in varful tulpinii, grupate intr-o inflorescenta denumita „spic compus ramificat”, iar florile femele se regasesc mai jos, pe tulpina, grupate intr-o inflorescenta denumita „stiulete”.

porumb-cultura-de-porumb

Cultura de porumb propriu – zisa

Porumbul este o cereala care accepta monocultura, insa necesita o ingrijire corespunzatoare, prin aplicarea ingrasamintelor minerale si organice. Chiar daca se poate cultiva mai multi ani la rand, se recomanda si rotatia culturii, deoarece in acest fel se reduce continutul de macroelemente din sol.

Plantele premergatoare sunt numeroase, precum:

  • leguminoasele anuale;
  • cereale paioase;
  • sfecla de zahar;
  • floarea-soarelui;
  • sfecla furajeră;
  • grâul.

De asemenea, porumbul poate fi o planta premergatoare pentru culturile de primavara, sau pentru cele de grau de toamna.

Modalitati de cultivarea a porumbului

Cultura de porumb necesita o cultivare pe soluri afanate in totalitate, unde nu exista buruieni. Necesita de asemenea o mare rezerva de apa, asa ca este bine sa va orientati catre acest tip de sol.

Samanta si semanatul

Se recomanda semanarea primavara, atunci cand solul are o temperatura de cel putin 8°C. De cele mai multe ori, porumbul se seamana intre 1-20 aprilie, in zone precum Campia de Vest si Campia Romana, iar in zone centrale, de exemplu Transilvania sau Moldova, acesta se seamana intre 15-30 aprilie. In zonele submontane sau mult mai reci ale tarii, semanarea se face intre 20-30 aprilie.

Irigarea culturii de porumb

Pentru obtinerea unei recolte bogate, care sa aiba o calitate ridicata, este recomandata irigarea, deoarece astfel ajutati planta sa se dezvolte. Pentru cultura de porumb, se folosesc, de cele mai multe ori 3-4 udari, de aproximativ 700-800 m2/ha, in cazul solurilor permeabile, iar in cazul celor mai putin permeabile se recomanda o cantitate de apa cuprinsa intre 400-500m3/ha.

Fertilizarea culturii de porumb

Cultura de porumb are nevoie de o cantitate semnificativa de elemente nutritive. Pentru o cantitate de 100kg de boabe, se consuma:

  • intre 1,8 si 2,6kg de azot;
  • intre 0.9 si 1.4 kg pentaoxid de fosfor;
  • intre 2.4 si 3.6 kg oxid de potasiu.

Astfel, dozele care sunt recomandate pentru un hectar sunt cuprinse intre 90 – 200kg azot, 30 – 100 kg fosfor si 40 – 80 kg potasiu. Totusi, stabilirea dozelor exacte se realizeaza de fiecare agricultor in functie de cantitatile de boabe folosite si de dimensiunea culturii.

Recoltarea culturii de porumb

Exista doua forme de recoltare a culturii de porumb: fie sub forma de boabe si masa de siloz pentru furajele animalelor, fie sub forma materiei prime, dedicata fabricilor de biogaz.

recoltare-porumb-combina

Procesul de recoltare trebuie sa inceapa atunci cand umiditatea boabelor ajunge la 35%, insa este preferabil ca nivelul sa fie sub 30%, iar ulterior recoltarii, boabele trebuie sa fie uscate, pana umiditatea ajunge la un procent de 14%. Recoltarea sub forme de boabe necesita o puritate de 98%.

Depozitarea culturii de porumb

De cele mai multe ori, acest pas este recomandat sa se faca prin depozitarea boabelor de porumb in silozuri, avand o umiditate mai mica de 14%. In general, persoanele care doresc sa cumpere porumbul, cer ca acesta sa aiba o umiditate cuprinsa intre 13-14%. Se pot folosi metode speciale pentru obtinerea acestui procent al umiditatii.

Pentru utilaje performante, modalitati de ingrijire corespunzatoare a acestei culturi, dar si pentru alte informatii, echipa Meca-Rul va sta la dispozitie. Va asteptam in magazinul nostru, unde puteti gasi diferite piese de schimb pentru utilaje agricole.