Rapita, fiind o planta anuala sau bienala, este folosita atat in alimentatie, cat si pe post de biocombustibil, reprezentand un bun aspect pentru producerea de miere.
In tara noastra, rapita a reusit sa aduca rezultate bune, castiguri foarte mari, aspecte care au dus la cultivarea acesteia din ce in ce mai mult.
Agricultorii au inceput sa isi indrepte atentia catre aceasta cultura, iar in prezent, exista o cerere crescuta de ulei de rapita pentru hrana, biodiesel si multe altele.
Pentru rezultate optime, aceasta planta necesita o atentie sportita, iar astazi am decis sa va povestim despre cum ar trebui sa fie intretinut terenul pentru a avea o cultura sanatoasa si o recolta bogata.
Pregatirea terenului pentru cultivarea rapitei
Ca si pentru alta cultura, primul pas pe care agricultorii trebuie sa il realizeze este aratura. In functie de cultura anterioara aceasta se realizeaza la 18-20 cm dupa pajisti sau 20-22 de centimetri dupa trifoi.
Acest pas este urmat de discuire, dupa care se va pregati patul germinativ. Pentru acest aspect este foarte importanta realizarea unor lucrari repetate cu grapa de discuri. De asemenea, se poate apela si la folosirea tavalugului inelar. Acest ultim pas este facultativ, insa s-a dovedit a fi util pentru culturile de rapita plantate toamna, inclusiv si pe solurile argiloase.
Fertilizarea solului inainte de plantarea rapitei
In cazul rapitei, acestea consuma cantitati mari de fosfor, astfel ca, specialistii recomanda o fertilizare inainte de semanat, mai ales pe solurile sarace in fosfor. In acest caz va fi necesara chiar si aplicarea de ingrasaminte inainte de aratura.
Cifrele semnificative pentru acest pas sunt: pentru 1.000 kg de seminte de rapita, veti avea nevoie de 50-60 kg N, 30-60KG P205, 40-50KG K20, 50-60KG calciu, 20-30KG sulf.
Plantarea propriu-zisa
Rapita este destul de usor de cultivat, insa, trebuie sa fie respectate diferite specificatii stricte.
Deoarece semintele isi pierd rapid capacitatile germinative, recomandat este sa se foloseasca materialul recoltat chiar in acelasi an. Trebuie sa acordati atentie felului in care acestea arata, semintele trebuie sa prezinte luciu, culoare sanatoasa si puternica, dar si o masa de boabe cuprinsa intre 3,5 si 5,6 grame.
Pe langa aceste aspecte, conditiile de calitate ale semintelor trebuie sa fie nelipsite. In acest punct ne referim la prezenta unei puritati de minimum 95% si o germinatie cuprinsa intre 85% si 90%.
In ceea ce priveste cantitatea de seminte necesara pentru cultivarea rapitei, aceasta depinde de:
- Calitatea pregatirii patului germinativ;
- Textura solului;
- Umiditatea solului.
De cele mai multe ori, pentru un hectar se va folosi o cantitate cuprinsa intre 8 si 15 kg de seminte.
Un alt aspect important, pentru o cultura sanatoasa este distanta dintre randuri. Pentru conditiile din tara noastra, recomandarile specialistilor mentioneaza o distanta intre randuri cuprinsa intre 12,5 cm si 25 cm.
Lucrari pentru intretinerea culturii de rapita
Realizate atat pentru completarea calitatii patului germinativ, cat si pentru combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor, lucrarile realizate dupa semanat reprezinta un punct critic pentru evolutia culturii de rapita. De aceea, trebuie facute cu exactitate, claritate si seriozitate.
Principalele lucrari, ulterioare semanatului sunt:
- Tavalugirea;
- Eliminarea excesului de umiditate din sol.
Bineinteles ca, pe langa acestea, vor fi necesare si celelalte lucrari, care duc la buna-starea plantei, precum: irigarea, aplicarea insecticidelor si a fungicidelor pentru combaterea bolilor si a daunatorilor, dar si a erbicidelor, pentru a elimina plantele salbatice.
Irigarea culturii de rapita
In cazul rapitei plantate toamna, irigarea este un pas elementar pentru rasarire, daca anotimpul este secetos. Aceasta se realizeaza imediat dupa semanat, cu o cantitate de apa cuprinsa intre 300 si 400 m3/ha. Daca, asa cum am mentionat, ne confruntam cu un anotimp secetos, din cauza temperaturilor ridicate, se va aplica inca o udare pentru completare, cu 100-150 m3/ha.
Trebuie sa se acorde o atentie mare si acestei lucrari, deoarece excesul de apa poate dupa la compromiterea productiei de rapita.
Fertilizarea culturii de rapita
Pe langa fertilizarea initiala inainte de semanat, pentru a ajuta cat mai mult cultura de rapita sa creasca, se vor aplica si doze de fosfor, potasiu si azot si pe durata dezvoltarii culturii. In functie de tipul solului si valorile indicilor agrochimici, in general, se folosesc urmatoarele cantitati: azot 80-180 kg; fosfor 50 – 80 kg; potasiu 60-80 kg.
Erbicidarea culturii de rapita
Jucand un rol esential in combaterea buruienilor, aplicarea erbicidelor aduce avantaje importante, precum:
- Eliminarea competitiei intre cultura de rapita si buruieni pentru rezervele de apa necesare si substantele nutritive, importante pentru planta cultivata;
- Eliminarea competitiei pentru lumina;
- Reducerea eforturilor la recoltare, reducerea combustibilului folosit in acea lucrare.
Produsele folosite in acest punct se vor alege cu atentie, astfel incat sa aduca rezultate optime. Erbicidarea se poate face atat preemergent cat si postemergent.
Aplicarea fungicidelor si a insecticidelor
Principalele boli ale culturii de rapita sunt: putregaiul cenusiu, fainarea, putregaiul negru si alb.
Combaterea acestora se face atat toamna, cat si primavara si la sfarsitul iernii.
In ceea ce priveste daunatorii, acestia sunt: viespea rapitei, gargarita semintelor, gandacul parol, gandacul lucios, puricele cruciferelor samd. Aplicarea de tratamente chimice este recomandata pentru a inlatura acesti daunatori, de obicei prin stropirea culturii, primavara, cu ajutorul produselor avizate, conform specificatiilor date de catre specialisti.
Recoltarea rapitei
La sfarsitul pasilor de ingrijire, dedicati acestei culturi, se situeaza recoltarea.
Si in acest punct trebuie sa se respecte diferite aspecte, pentru ca rapita sa fie sanatoasa. Astfel ca, recoltarea trebuie sa se faca atunci cand umiditatea semintelor a atins pragul de 16%, plantele sunt aplecate, iar intreg lanul capata o culoare galbena ruginie.
Trebuie sa evitati recoltarea in perioada zilei cand este foarte cald, perioada ideala pentru recoltare fiind dimineata devreme, seara, ori pe timp de noapte.
Dupa acest pas, este necesar sa se indeparteze impuritatile si sa se depoziteze semintele in asa fel incat sa ajunga la un nivel al umiditatii de 10%.
Rapita este o cultura foarte profitabila, daca se iau in calcul multiplele sale utilizari si intrebuintari, dar si daca aceasta este ingrijita cu atentie si sunt respectate specificatiile specialistilor.
Deoarece cultura de rapita necesita folosirea unor utilaje agricole pe masura, va asteptam in magazinul Meca-Rul, unde o echipa specializata este gata sa va ofere lamuriri si sfaturi cu privire la alegerea utilajelor agricole dedicate si pieselor de schimb necesare, astfel incat performanta acestora sa contribuie la obtinerea unei culturi de rapita cat mai bogata!