Secara este o cereala care se poate dezvolta pe diferite tipuri de sol, inclusiv pe cele acide sau nisipoase. Pe langa porumb si grau, secara este una dintre cerealele de baza in tara noastra.
Cultivarea acestei cereale prezinta o importanta ridicata pentru agricultura din Romania, deoarece este a doua cereala panificabila, dupa grau, si pe langa asta, secara se foloseste foarte mult si la hranirea animalelor.
In ceea ce priveste alimentatia oamenilor, secara este adesea folosita la coacerea painii, rezultatul fiind mult mai bun fata de painea din faina de grau. Pentru animale, boabele de secara sunt utilizate sub forma de uruiala.
Cultivarea secarei
Solul trebuie sa fie pregatit la fel ca in cazul culturii de grau, prin aratura care marunteste si curata pamantul de buruieni. Aceasta cultura nu este una pretentioasa, tocmai de aceea se poate adapta fara prea mari eforturi oricarui tip de sol, inclusiv la altitudini de peste 1500m.
Momentul potrivit cultivarii secarei este cu aproxiamtiv 10 zile inainte de cultivarea graului, in luna septembrie, deoarece se doreste ca infratirea sa se realizeze inainte ca iarna sa afecteze cultura.
Semintele trebuie sa fie verificate inainte de a le folosi, deoarece trebuie sa aiba o capacitate de germinatie de 90%, pentru o cultura bogata si de calitate. Atentie, nu trebuie sa aiba o vechime mai mare de 2 de ani.
Inainte de plantare, semintele necesita o tratare cu fungicide, pentru a inlatura posibilitatea aparitiei bolilor. Distanta pe care trebuie sa o respectati atunci cand plantati semintele de secara este de 12,5 cm intre randuri, iar adancimea recomandata este de 3-5 cm in cazul solurilor dure, iar pentru cele nisipoase, adancimea este de 5-6 cm.
Ce trebuie sa aveti in vedere pentru cultura de secara
Daca doriti o cultura bogata, trebuie sa luati in considerare urmatoarele aspecte:
- Temperatura: secara are nevoie de o temperatura cuprinsa intre 1-2°C pentru a germina. Fiind o cereala care rezista bine la ger, poate suporta chiar si -20°C.
- Umiditatea: Deoarece secara detine un sistem radicular profund, se poate adapta la diferite tipuri de sol, inclusiv pe cele uscate, astfel reuseste sa absoarba cantitati de apa acumulate in pamant pe timpul iernii;
- Solul: Pentru a da cel mai bun randament, se recomanda cultivarea secarei pe solurile fertile, totusi, prezinta o eficienta destul de buna si pe cele cu o fertilitate redusa. Datorita capacitatii sale de a rezista la numerosi factori climatici, secara este una dintre cerealele care se cultiva in diferite zone.
Lucrari destinate ingrijirii culturii
Ca orice planta, si secara necesita o ingrijire minutioasa, tocmai de aceea, este necesar sa cunoastem lucrarile care duc la cel mai mare randament al culturii.
Asadar, lucrarile recomandate, sunt:
- Erbicidarea: chiar daca secara nu sufera atat de mult din cauza buruienilor, exista posibilitatea ca plantele salbatice care se dezvolta in culturile de langa cea de secara sa absoarba apa si substantele nutritive. Tocmai de aceea, este recomandata erbicidarea.
- Fertilizarea: deoarece are capacitatea de a absorbi o mare cantitate de substante nutritrive, este necesara fertilizarea pentru ca recolta sa fie una bogata si sanatoasa. Cultura necesita ingrasaminte in faza de infratire, si in faza de formare a paiului/faza de inspicare.
Recoltarea secarei
Secara este plantata mult mai devreme decat graul, se va recolta cu o saptamana inaintea acestuia. Pentru a recolta secara in momentul potrivit, este necesara verificarea boabelor si sincronizarea cu momentul coacerii plantei.
Lucrarea de recoltare se face cu ajutorul combinelor, in luna iulie.
Despre noi
Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor.