Cultura de soia are o importanta deosebita, datorita multitudinii de beneficii si intrebuintari. Aceasta este utilizata pentru realizarea furajelor pentru animale, pentru alimentatie, dar si ca materie prima in unele industrii.
Din cultura de soia se produce o gama larga de produse alimentare:
- Lapte vegetal;
- Surogat de cafea;
- Branza vegetala;
- Ciocolata;
- Pateuri vegetale;
- Mezeluri vegetale;
- Produse de patiserie din faina de soia.
Zone cu mediu propice pentru cultura de soia
Sudul Campiei Romane si Dobrogea – in aceasta zona se cultiva soiurile de soia semitarzii si tarzii.
Campia Banatului si Campia Crisanei – in aceasta zona se cultiva soiurile de soia semitimpurii si semitarzii.
Nordul Campiei Romane – in aceasta zona se cultiva soiurile de soia semitimpurii, timpurii si semitarzii.
Estul Moldovei si Nord-Vestul Campiei Romane – in aceasta zona se cultiva soiurile de soia foarte timpurii, timpurii si semitimpurii.
Vestul si Sud-Vestul Transilvaniei si Nord-Estul Moldovei – in aceasta zona se cultiva soiurile de soia timpurii si foarte timpurii.
Soiurile culturii de soia
Cultura de soia din Romania, are urmatoarele tipuri de soiuri aclimatizate terenurilor noastre, unele chiar dezvoltate aici:
- Carla TD;
- Crina T;
- Cristina TD;
- Darina TD;
- ES Mentor;
- Galina;
- Larisa;
- Malina TD;
- NS Mercury;
- NS Rubin;
- NS Triumf;
- PS 1012;
- PS 1020;
- SG Argus;
- SG Albert;
- SG Eider;
- SG Havabe;
- SG Kea;
- Vigo;
Pregatirea terenului pentru culturile de soia
Cele mai importante aspecte in vederea pregatirii terenului pentru cultura de soia sunt:
- Pamantul trebuie afanat si mentinut fara buruieni;
- Trebuie desmiristit pamantul imediat dupa recoltarea culturii premergatoare;
- Pamantul este necesar sa fie arat la o adancime de 20-25 cm;
- Patul germinativ se pregateste cu o zi inainte sau chiar in ziua semanatului, printr-o singura trecere peste teren a combinatorului. Patul germinativ trebuie maruntit si afanat bine, pe o adancime de aproximativ 3-5 cm, dupa care nivelat.
Inocularea semintelor de soia
Una dintre cele mai raspandite si eficiente practici agricole pentru culturile leguminoase o reprezinta inocularea semintelor. Semintele pentru cultura de soia se inoculeaza cu un inoculant ce are un numar mare de bacterii.
In conditiile de seceta sau in iernile agresive, inocularea semintelor este de mare ajutor, facand diferenta dintre o cultura compromisa si una de calitate.
Pentru inoculare este nevoie de un inoculant cu un numar foarte mare de bacterii, pentru a oferi siguranta ca fiecare samanta in parte este inconjurata de o cantitate suficienta de bacterii active, care isi vor prezenta eficacitatea inca de la inceput.
Ingrijirea prin irigare si fertilizare pentru cultura de soia
Cultura de soia este una destul de pretentioasa cand vine vorba de irigare si fertilizare, tocmai de aceea, reprezinta doi factori importanti in vederea ingrijirii. Daca se acorda suficienta atentie acestor aspecte, cultura de soia va fi una de calitate superioara.
- Irigarea pentru cultura de soia
In zonele secetoase, irigarea culturii de soia este absolut necesara, vitala chiar pentru productii satisfacatoare in sudul si sud-estul tarii. Cele mai importante irigari au loc la jumatatea lunii iunie si jumatatea lunii august, cand incepe inflorirea si umplerea semintelor.
Prima irigare trebuie sa aiba loc inainte de aparitia florilor, dupa care se efectueaza inca 4-5 udari de 250-300m cubi/ha, la intervale de 10-14 zile.
Solurile cu permeabilitate ridicata necesita udari de 700-800m cubi/ha, in timp ce pentru cele cu permeabilitate slaba 400-500m cubi/ha sunt suficienti.
- Fertilizarea la cultura de soia
Fertilizarea pentru cultura de soia presupune tratarea acesteia cu:
- Azot intre 7 si 11 kg la 100 kg de seminte;
- Pentaoxid de fosfor P205 intre 1 si 4 kg la 100 kg de seminte;
- Oxid de potasiu K20 intre 1,8 si 4 kg la 100 kg de seminte.
In cazul in care solul este lipsit de elemente nutritive, se recomanda aplicarea unei doze de 30 kg/ha de azot inaintea pregatirii patului germinativ.
Buruienile, bolile si daunatorii ce pot aparea la culturile de soia
Soia este o planta sensibila la buruieni, mai ales in perioada de vegetatie. Pentru evitarea aparitiei acestora este necesara utilizarea erbicidelor si efectuarea de lucrari mecanice.
Boli care apar la cultura de soia:
- Mana soiei;
- Arsura bacteriana;
- Fuzarioza;
- Rizoctonia;
- Putregaiul alb.
Aceste boli pot fi prevenite daca se utilizeaza samanta sanatoasa si se respecta etapele semanarii. Bolile pot fi combatute prin efectuarea tratamentelor fungicide.
Daunatori ce apar la cultura de soia:
- Molia pastailor de soia;
- Acarianul rosu.
Acesti daunatori pot fi combatuti prin aplicarea tratamentelor chimice.
Recoltarea si depozitarea pentru cultura de soia
Pentru aceasta cultura, recoltarea are loc in lunile septembrie si octombrie, cand aproximativ 70% din pastai sunt uscate si au culoarea bruna, iar umiditatea este sub 15% la boabe.
Dintr-un singur hectar de soia se pot obtine peste 2000kg de soia.
Soia trebuie sa fie depozitata in conditii optime, intr-un spatiu cu umiditate de 12% unde se acorda atentie sportia posibilei aparitii a daunatorilor.
Despre noi
Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor. Pentru informatii referitoare la piese de schimb pentru plug sau modelele disponibile, contactati-ne!