Cultura de usturoi este foarte populara, atat pentru consum alimentar, in forma cruda sau uscata, cat si pentru remedii naturiste, benefice organismului.
Caracteristici ale culturii de usturoi
Usturoiul este format dintr-un bulb de baza, denumit si „capatana”, care la randul sau are mai multi bulbi mici in interior, numiti si „catei de usturoi”.
Usturoiul sau „Allium sativum”, face parte din familia de Lilicaceae, care cuprinde si ceapa, prazul si arpagicul.
Cultura de usturoi este originara din Asia Centrala, insa acum se cultiva preponderant in Europa, Asia si America.
Cele mai cultivate soiuri de usturoi
- Soiul Ager – are bulbi de marime medie, cu aproximativ 8-12 catei de usturoi, tunici uscate si albe;
- Soiul Copalau – are bulbi de marimi mici, cu un gust foarte intens, de culoare alba sau rosie;
- Soiul Masca – are bulbi de marime medie, cu aproximativ 10-12 catei de usturoi, culoare galbuie si gust picant.
Factori importanti pentru cultivarea usturoiului
Perioada de cultivare – usturoiul se cultiva fie toamna, in perioada septembrie-octombrie, fie primavara, in luna martie.
Lumina – pentru cultivarea de usturoi este de preferat un loc insorit, fara umbra, care ii permite formarea unui bulb central, de dimensiuni mari.
Solul – un sol ideal pentru usturoi este cel afanat si bine drenat, cu un pH intre 6,7 si 7,8.
Umiditatea – pentru planta de usturoi, umiditatea este foarte importanta, pentru a se putea dezvolta corespunzator bulbii. Cu toate acestea, se va evita umiditatea in exces, apa trebuind sa patrunda in pamant pana la o adancime de 30cm-40cm.
Temperatura – o temperatura optima pentru usturoi este cuprinsa intre 18°C si 30°C.
Cum si cand se planteaza usturoiul
Exista doua tipuri de culturi de usturoi, cele de toamna si cele de primavara.
Cultura de usturoi de toamna include:
- maruntirea si eliminarea resturilor vegetale de la culturile anterioare, prin discuit;
- fertilizarea cu azot si potasiu;
- aratura executata la o adancime de 28-30cm;
- discuit si grapat, pentru maruntirea si nivelarea solului.
Cultura de usturoi de primavara include:
- afanarea superficiala a solului, cu grapa si cultivatorul, la o adancime de 8-10cm
- fertilizarea de primavara;
- erbicidare, pentru combaterea buruienilor.
Cum se pregatesc si cum se planteaza bulbii de usturoi
Inainte de plantarea propriu-zisa, bulbii se aleg, sa fie sanatosi si se sorteaza in functie de marime, pentru a avea o greutate medie de 1,5 grame.
Bulbii se pot planta manual sau mecanic, asftel:
- Plantarea manuala a bulbilor – se efectueaza in benzi a cate 5 randuri, cu distanta de 20cm intre randuri si 50cm intre benzi, pe teren nemodelat;
- Plantarea mecanica a bulbilor – se realizeaza in cate 4 randuri de brazda, cu distanta intre randuri de aproximativ 28cm, bulbii fiind plantati pe rand la o distanta de 6-8cm, pe teren nemodelat.
Fertilizarea la cultura de usturoi
Fertilizarea culturii de usturoi, include 3 etape:
- Fertilizarea faziala – se realizeaza in doua faze. Prima faza este fertilizarea de baza, care se efectueaza atunci cand plantele au cateva frunze, iar a doua trebuie realizata la 20-25 de zile de la efectuarea fertilizarii de baza.
- Prasitul solului – se realizeaza mecanic, de doua sau trei ori, la o adancime de aproximativ 6-8cm.
- Irigarea – se efectueaza in perioada secetoasa, cu o cantitate de 300m cubi/hectar la o udare, la adancimea de aproximativ 30-40cm.
Boli si daunatori ce afecteaza cultura de usturoi
Bolile usturoiului:
- Mana usturoiului;
- Alternarioza usturoiului;
- Rugina usturoiului;
- Putregaiul alb al bulbilor;
- Putregaiul roz al radacinilor.
Daunatorii usturoiului:
- Tripsul comun;
- Nematodul tulpinilor si bulbilor;
- Paianjenul bulbilor;
- Musca usturoiului.
Recoltarea si depozitarea culturilor de usturoi
Planta de usturoi se recolteaza cand frunza acestuia incepe sa devina galbena si se usuca, bulbii se maturizeaza, iar tulpina incepe sa devina moale. Recoltarea se face in perioada iulie-august, la culturile de primavara.
Productia de usturoi este de aproximativ 6-10tone/ha.
Dupa ce se recolteaza usturoiul, se asaza in gramajoare si se lasa la soare, la uscat doua sau trei zile. Dupa acest proces, bulbii se sorteaza si se depoziteaza intr-un loc uscat, unde temperatura este cuprinsa intre 5°C si 8°C.
Despre noi
Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor. Pentru informatii referitoare la piese de schimb pentru plug sau modelele disponibile, contactati-ne!