Cultura de verdeturi si de plante aromatice este obliagatorie pentru o gradina care are de toate. Patrunjelul, mararul sau busuiocul sunt savoarea data fiecarui fel de mancare.

Culturile de verdeturi si de plante aromatice pot fi valorificate in diverse moduri, fie pentru alimentatie, fie in diferite industrii. Este important, insa sa fie respectate masurile fitosanitare de prevenire si combatere a daunatorilor.

Cultura de verdeturi

Plantele legumicole care fac parte din grupa verdețurilor sunt cultivate in mod special pentru frunze si pot fi consummate atat in stare proaspata cat si gatite.

In functie de tipul de verdeturi, conditiile de plantare se pot diferentia.

Salata – insamantarea sau plantarea se realizeaza in sezonul de toamna sau primavara devreme. Este o planta sensibila la temperature scazute cu seminte care germineaza la 5-10 grade Celsius. Plantele rasar la 6-10 zile de semanat iar temperature optima de crestere a funzelor si de formare a capatanilor este de 16 grade Celsius.

Spanacul – perioada optima de demanare este tomana, primavara devreme sau vara, in functie de perioada in care vrei sa il consumi. Temperatura optima de dezvoltare este de 17 grade Celsius.

Loboda – Aceasta se planteaza toamna tarziu sau primavara devreme, iar semintele pot germina la temperaturi de 2 grade Celsius.

Țelina – se cultiva prin rasad si se seamana in serii la cate 12-15 zile distanta, incepand din a doua jumatate a lunii februarie, pana la a doua jumatate a lunii aprilie.

cultura de verdeturi si plante aromatice - mecarul

Cultura de plante aromatice

Plantele aromatice se pot folosi nu numai in bucatarie ci si in industria conservelor, cofetarie, cosmetica, medicina. Se folosesc pe tot parcursul anului, atat in stare prospata cat si uscata.

Cimbrul – semanatul pe camp se face la inceputul lunii aprilie, insa daca alegi sa il pnatezi printre rasaduri, atunci perioda potrivita este luna martie. Poate fi cultivat pe toate tipurile de sol, curatate de buruieni.

Busuiocul –  se poate cultiva prin semanat direct in camp, primavara dupa ce nu se mai produce bruma. Desi este o planta care iubeste lumina, da cele mai bune rezultate in zone umbroase.

Menta – Culturile se pot infiinta cu rasad sau stoloni din plantatiile vechi. Este o planta aromatica perena care rezista la temperature de -10 grade Celsius.

Plantele aromatice pot fi plantate in pamant, daca respectati cateva conditii, precum lumina mai mult sau mai putin directa in functie de tipul de planta.

Plantele meditareneene precum cimbrul, rozmarinul, salvia, adora soarele, caldura si solul drenat. Pe de alta parte, menta, patrunjelul, tarhonul si mararul prefera solurile umede, cu putina umbra.

Plantele aromatice se pot cultiva si intr-un ghiveci, pe balcon, avand nevoie doar de elementele de baza.

Acestea se pot planta chiar si impreuna, cimbrul impreuna cu rozmarinul si cu oregano iar busuicul impreuna cu mararul. Menta insa este o planta invaziva, asa ca este cel mai bine daca o puneti intr-un vas separat.

cultura de verdeturi si plante aromatice - mecarul

Cultura de verdeturi si plante aromatice – sfaturi pentru o cultura bogata

Trebuie supravegheat excesul de apa. Plantele trebuie udate atunci cand pamantul este uscat.

Pentru al le culege, foarfecile sunt o unealta obligatorie pentru a nu smulge radacinile plantelor.

Atat pentru culturile de cereale, legume cat si plante aromatice si verdeturi, MecaRul este aliatul pe care te poti baza oricand. Piele si utilajel agricole de la noi sunt dovada ca agricultura inseamna ingrijire si rabdare.