Culturile de radacinoase sunt foarte pretentioase. Acestea pot fi infiintate atat in propria gradina pentru consum cat si in sistem industrial.

Spre deosebire de alte plante, acestea sunt mai usor de cultivat. Din categoria radacinoase fac parte mai multe legume, fiecare dintre ele avand o serie de nutrienti, vitamine si minerale esentiale in alimentatie.

Aceste tipuri de legume se planteza timpuriu, primavara si sunt rezistente la temperaturi scazute in sol. Semintele se dezvolta mai greu in primele faze de vegetatie iar radacinile se pot pastra peste iarna.

Plantele premergatoare pentru radacinoase pot fi rosiile, castravetele, ardeiul, ceapa precum si cerealele.

Nu este recomandata cultivarea acestora dupa lucerna sau alte tipuri de radacinoase. Acestea se pot cultiva fie in teren deschis sau in spatii protejate.

Pregatirea terenului pentru culturile de radacinoase

Inainte de a alege terenul pe care vei planta culturile de radacinoase este bine sa iei in calcul urmatoarele: terenul trebuie sa fie plan, fara buruieni si foarte bine afanat.

Pentru a pregati terenul este necesar ca aratura de toamna sa fie facuta la o adancime de 28-30 cm. Tot in aceasta perioada se vor incorpora ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.

Odata cu venirea primaverii se va efectua greblatul si fertilizarea cu azotul. Dupa cultivare, radacinoasele trebuie udate cu o cantitate mare de apa, pentru a spori incoltirea semintelor.

Ca tipuri de insamantare putem distinge semanarea directa, pe randuri sau pe suprafata intinsa.

Pentru a te asigura ca plantele radacinoase beneficiaza de toata apa si substantele nutritive din sol, este necesar sa eliberezi solul de toate resturile vegetale inainte de a semana si sa elimeni buruienile.

Pentru a reduce riscurile de pe parcursul dezvoltarii culturilor, trebuie sa aplici un erbicid preemergent cu 3-5 zile inainte de semanat.

In functie de sortiment, acestea pot creste pana la 20 cm. De aceea, pentru ca radacinile sa creasca drept iar pentru ca plantele sa se dezvolte corespunzator este necesar sa te asiguri ca solul este bine afanat si nu contine pietre sau resturi de orice tip care ar putea afecta cresterea radacinilor.

In sezonul de primavera se va efectua grapatul si fertilizarea cu azot, urmata de modelarea terenului in straturi ridicate. Dupa cultivare, radacinoasele trebuie sa fie udate cu o cantitate mare de apa, pentru a spori incoltirea semintelor. Daca perioada este secetoasa, irigarea se va efectua dimineata.

Recoltarea culturile radacinoase

Recoltarea culturilor se va face doar pe vreme uscata si racoroasa, deoarece sansele de a se deteriora sunt mai mici. Daca procesul de recoltare este interupt de ploaie, poti continua recoltarea dupa ce legumele s-au uscat.

La recoltare se pot folosi lazi, saci, cosuri sau diverse cofraje. Ambalajul trebuie sa fie rezistent si sa protejeze legumele, iar in acelasi timp sa fie usor de manevrat.

Inainte de depozitarea oricarei legume, spatiul trebuie sa fie curatat iar ambalajele vechi evacuate. Inainte de depozitare, legumele se sorteza in functie de temperatura si de umiditate.

Pentru semanare, recoltare si ingrijire pe parcursul dezvoltarii culturii este recomandata folosirea pieselor si utilajelor agricole care sa fie utile si de folos. De aceea MecaRul este la indemana sa va satisfaca toate necesitatile.