Combina agricola este un element de baza in agricultura si indispensabil acestui domeniu, avand o influenta directa asupra productiei. Schimbarea climatica si perioadele de recoltare tot mai reduse, necesita sporirea performantelor tehnologice pentru combinele de recoltat.
Pentru fermieri este prioritara o performanta optima, care sa evite pe cat posibil pierderile si sa confere o calitate buna a culturii colectate.

Care sunt elementele de care trebuie sa tinem cont cand alegem combina agricola?

1. Heder-ul. Desi majoritatea agricultorilor au tendinta de a alege un heder mare, acesta nu este intotdeauna cea mai potrivita alegere. Cand alegem heder-ul pentru activitatea noastra, trebuie sa tinem cont de dimensiunea terenului. Daca heder-ul este prea mare, acesta ne va provoca mai multe probleme, decat ne va ajuta. De ce? Pentru ca se poate pierde foarte mult timp, in pregatirea terenului.
Exista mai multe tipuri de hedere: heder pentru cultivarea porumbului, pentru floarea soarelui, pentru grau, ovaz, orz, dar si pentru recoltare precum: struguri, cartofi, etc.

2. Eficienta motorului. Mai scump nu inseamna intotdeauna mai bun. Un raport calitate-pret este elementul cheie ce trebuie sa existe mereu in mintea noastra. Factorul care diferentiaza profitul de pierdere este rentabilitatea. Rentabilitatea se resimte in momentul recoltarii, la productivitate si la consumul de carburant.

3. Randamentul. Interesul oricarui agricultor este sa existe pierderi cat mai mici din cultura, iar boabele sa fie intregi si sa nu se sparga. Totodata, vrem sa colectam o cantitate cat mai mare din recolta, intr-un timp cat mai scurt posibil si un consum redus. Inainte de a cumpara orice utilaj, este recomandat sa analizam ceea ce detinem, sa vedem specificatiile produsului respectiv si daca acesta poate face fata cerintelor noastre. In caz contrar, ne reorientam catre o alta marca, care ne poate ajuta sa ne facem treaba cat mai bine.

4. Capacitatea buncarului. Avem un buncar mare sau unul mic? Daca combina noastra nu are un buncar mare, avem sanse mari sa pierdem timp pretios. Golirea ar putea dura prea mult timp, iar noi riscam sa nu fim eficienti. De ce sa prelungim un proces, cand am putea sa ne facem treaba mult mai repede?

5. Fiabilitatea. Are aceeasi importanta, chiar daca te decizi sa cumperi o combina agricola noua sau second-hand. Interesul nostru este ca utilajul sa aiba o durata de viata cat mai mare si sa se prezinta bine odata cu trecerea timpului. In cazul in care acesta se strica, trebuie sa fie accesibil la piese, ca eventual sa ne putem permite reparatia. Lucrand in domeniul agricol, suntem constienti ca de cele mai multe ori vremea este capricioasa si nu este mereu in avantajul nostru. Astfel, combina noastra agricola, trebuie sa faca fata cu brio conditiilor meteo nefavorabile.
Stim foarte bine si cat de variate pot fi culturile, si datorita geneticii, dar si a factorilor naturali care au influentat cresterea acestora. Un utilaj capricios, care este capabil sa colecteze doar un anumit tip de cultura, ne va provoca mari probleme logistice, vom pierde timp, ne vom distruge cultura si vom iesi in pierdere fara nicio indoiala.

Concluzie

Avem nevoie de un utilaj flexibil, pe care sa ne putem baza indiferent de vreme si cultura. Combina agricola este aliatul nostru in aceasta lupta, deci trebuie sa o alegem cu intelepciune!
Acum ca aveti aceste sfaturi, speram sa va gasiti companionul de nadejde.

Despre noi

Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor.