Fainarea cerealelor sau Erysiphe graminis, dupa denumirea stiintifica, este una dintre bolile care afecteaza culturile de cereale. Dintre cerealele cele mai afectate sunt orzul, graul si ovazul.
Ce inseamna fainarea cerealelor
Agentul purtator de boli din familia Erysiphaceae se dezvolta pe suprafata plantelor unde se formeaza o tesatura de culoare alba care se poate extinde pe intreaga suprafata a plantei.
Boala poate compromite pana la 25% din intreaga productie de cereale iar efectele ei difera in functie de anotimpul in care se manifesta.
Fainarea cerealelor poate avea efecte primavara devreme. Aceasta se manifesta prin aparitia unor pete albe pe frunzele sau pe trunchiul cerealelor. Efectele se pot manifesta si vara prin infectii la nivelul frunzelor iar daca nu sunt tratate la timp, infectia ramane pe funze.
Fainarea cerealelor – Bacteriile care ataca cerealele
Boala fainarii cerealelor se manifesta prin 11 tipuri de virusuri, dintre care cele de mai jos sunt asociate direct cu cerealele pe care le ataca.
- Graul – Erysiphe graminis f.sp.tritici;
- Orzul – Erysiphe graminis f.sp.hordei;
- Ovazul – Erysiphe graminis f.sp.avenae;
- Secara – Erysiphe graminis f.sp.secalis.
Cum se manifesta fainarea cerealelor
Fainarea incetineste cresterea plantei, determina uscarea din timp a frunzelor, iar prin moartea acestora scade nivelul de fotosinteza ceea ce poate compromite intreaga planta.
Cand infectia este mare poate afecta atat funzele superioare cat si spicele, iar in timp partile afectate ingalbenesc si mor prematur.
Acesta boala ataca planta facand-o mai sensibila la frig. Din aceasta cauza se pot manifesta pierderi de frunze iar radacinile sunt si ele afectate fara a mai putea sa se dezvolte cum trebuie.
In cazul in care boala ataca mai tarziu efectele se pot manifesta prin reducerea numarului de boabe de pe spic.
Prin fainarea cerealelor pot avea loc:
- scaderea cantitatii de clorofila din frunze;
- marirea transpiratiei plantei, atunci cand boala ataca mediu;
- scaderea intensitatii transpiratiei, atunci cand boala ataca puternic.
Unele dintre culturile de cereale cele mai afectate, sunt cele din toamna, atunci cand peritecii maturi elibereaza pori care produc infectii primare. Acestia germineaza si produc, astfel, filamente de infectie care ulterior se raspandesc.
Tratarea si prevenirea efectelor produse de fainarea cerealelor
Ingrijorator este ca boala se poate extinde rapid, in trei-cinci zile, de aceea este important sa fie aplicate masuri preventive. Printre acestea se numara administrarea de fungicide, utilizarea de soiuri de cereale rezistente, eliminarea samulastrei si pregatirea patului germitiv. Folosirea echilibrata de ingrasamintelor si a produselor pe baza de azot, sunt activitati care pot ajuta.
Aceste bacterii se transmit de la un an la altul prin intermediul miceliului de rezistenta. Primavara ciuperca se inmulteste stand la baza infectiilor secundare care sunt responsabile pentru raspandirea bolii pe parcursul perioadei de vegetatie.
De asemenea, campurile in care s-au aplicat doze mari de azot sunt cele mai periculoase zone pentru aparitia fainari. Pentru tratarea fainarii cerealelor se recomanda folosirea de tratamente speciale chimice.
Romania are una dintre cele mai mari productii agricole de cereale, fiind estimata in 2021 la aproximativ 28 de milioane de tone. De aceea este important sa tratam bolile ce pot aparea pe plante pentru a nu se raspandii si a le combate.
Despre noi
Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazin online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care are utilaje agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor. Pentru informatii referitoare la piese de schimb pentru plug sau modele disponibile, contactati-ne!