Germinarea semintelor este un proces care consta in trecerea acestora de la stadiul de viata latenta la cel de viata activa. Practic, cand o seminta germineaza inseamna ca a prins viata si este gata sa creasca.

Insa, de multe ori, procesul de germinare nu are loc, asa ca unii fermieri, cred ca semintele au expirat. Insa, semintele nu au termen de exprirare, iar perioada lor de germinatie poate scadea in functie de modalitatile de pastrare.

Duarta de germinatie a semintelor fiecarei legume:

  • La pastarnac, 1-2 ani;
  • La marar, rubarba, fenicul, praz, ceapa, patrunjel, 2-3 ani;
  • La morcov, ardei, salata, 2-4 ani;
  • La spanac, telina, varza, ridichi, rosii, vinete, sfecla rosie, 4-6 ani;
  • La castraveti, dovlecei, pepene galben si verde, 6-8 ani.

germinarea semintelor

Cele mai frecvente greseli in germinarea semintelor

  • Alegerea unui substrat nepotrivit, este recomadat un substrat cu granulatii fine;
  • Alegerea gresita a perioadei de samanat. Trebuie aleasa intodeauna perioada benefica pentru fiecare planta atunci cand vorbim de semanat;
  • Alegerea temperaturii nepotrivite pentru  germinare. Plantele au nevoie de o anumita temperatura care nu este nici prea ridicata, nici prea scazuta. Daca temperatura substratului este scazuta perioada de germinatie se prelungeste, rasarirea fiind intarziata chiar si cu 14 zile;
  • Atat lipsa apei cat si ambundenta acesteia, poate influenta negativ procesul de germinare. La umiditate scazuta, semintele nu rasar, iar cand au parte de prea multa apa, acestea pot putrezi. Solul trebuie sa fie udat uniform, fara a exagera sau diminua cantitatea apei;
  • Pentru germinarea semintelor, lumina nu este necesara. Tavile in care sunt tinute acestea se pot acoperi cu folie, carton sau ziare, pentru a nu patrunde lumina;
  • Bolile si daunatorii. Acestia pot ataca semintele si la stadiul de germinatie. Pasarile si rozatoarele sunt doar cateva exemple de daunatori care manaca semintele;
  • Aprovizionarea deficitara cu oxigen.

De asemenea, este important si sa cumparati semintele de calitae, certificate.

Depozitarea semintelor poate fi un factor decisiv in dezvoltarea acestora. Trebuie depozitate intr-un loc cald si umed.

Daca cantitatea din seminte este una mica, atunci trebuie sa fie tinute la o temperatura de 5-10 grade celsius durata de valabilitate creste.

Conditiile de stocare a celor mai multe seminte este o temperatura de 12-15 grade Celsius.

Solul este de asemenea foarte important pentru germinarea semintelor. Solul prea uscat poate impiedica acest proces. Insa trebuie sa tineti cont in primul rand de ce tip de sol prefera viitoarea leguma.

Temperatura optima de germinare este de 18 grade, iar nivelul substratului pentru majoritatea legumelor este de 22-26 grade celsius.

Peste stratul germitiv, sau tavitele alveovare acoperite cu cartoane sau cu ziare se poate pune si un strat de folie de polietilena. Aceasta are rolul de a retine umezeala necesara germinarii.

Atunci cand sunt gata de germinare, semintele pot creste in volum de 4-6-8 sau 10 ori.

geminarea semintelor

Daca cantitatea de seminte este prea mare se poate ca:

  • Semintele care se afla dedesupt nu apuca sa se oxigeneze si mucegaiesc sau mor sufocate;
  • Semintele, odata germinate, nu mai au loc in tavita speciala si dau pe afara;
  • Se obtine o cantitate finala mult prea mare.

Am vazut ca in procesul de germinare a semintelor, se pot face greseli, insa daca respecti cateva reguli simple, plantele vor putea sa creasca in armonie.

Germinarea semintelor este doar primul pas, ingrijirea si cresterea acestora este un proces mai lung si mai anevoios, de aceea va vor trebui piese agricole de calitate, pentru a le purta de grija. La MecaRul gasiti tot ceea ce aveti nevoie pentru toate procesele agricole.