Fie ingrasaminte chimice sau ingrasaminte naturale, cu siguranta acestea va vor ajuta plantele sa creasca mai rapid.
In mare parte ingrajamantul pentru plante contine in majoritatea cazurilor azot, fosfor si potasiu. Insa pe langa acesti nutrient este important si aportul de calciu si sulf, fiecare avand un rol in procesul de dezvoltare a plantei.
In functie de etapa de crestere puteti alege fie un ingrasamant cu o concentratie mare de azot, care ajuta in etapa de dezvoltare, fosfor, care intareste radacina, potasiu, care ajuta la puterea de absorbtie a plantei sau calciu care creste rezistenta plantei la daunatori si boli.
Ingrasaminte chimice sau ingrasaminte naturale. Care este mai potrivit
Ingrasamantul se imparte in doua categorii: ingrasamant chimic\sintetic si ingrasamant organic.
Desi se stie ca ambele tipuri ofera substante necesare pentru dezvoltarea adecvata pentru plante. Ingrasamintele chimice se impart in trei subcategorii:
- Fertilizatori principali (azot, fosfor, potasiu);
- Fertilizatori secundari (sulf, calciu);
- Microelemente (mangan, zinc, cupru, fier);
- In catergoria ingrasamantului natural se numara gunoiul de grajd sau de la pasari, compostul si resturile vegetale.
Acesta se poate găsi sub forma lichida, de pudra sau granule. Orice forma ar avea, ingrasamantul necesita apa pentru a devein eficient, insa daca cele sub forma lichida presupun diluarea cu apa.
Cele granulare pot fi doar imprastiate uniform, urmand sa patrunda in sol progresiv, odata cu udarea acestuia.
In procesul de fertilizare sunt trei etape.
Fertilizarea de baza – aceasta se foace toamna, inainte de semanat. Pentru aceasta se aleg ingrasamintele care contin mai mult potasiu si foasfor care patrunde in pamant si are nevoie de perioade mai lungi de timp pentru a fi absorbite si pentru a-si face efectul.
Se poate face si primavara, insa doar pentru legumele tarzii. Acest tip de fertiliare asigura un inceput foarte bun pentru cultura si asigura nutrientii necesari primelor etape de dezvoltare.
Fertilizarea locala – Acest tip de fertilizare are loc odata cu semanatul sau plantatul si nu se face pe intreaga suprafata. In cuiburile sau pe randurile unde are loc semanatul sau plantatul. Acest tip de fertilizare asigura necesarul de nutrienti pentru ca planta sa se dezvolte in mod corespunzator.
Fertilizarea faziala – Se foloseste cel mai des in cazul legumelor. Denumita si fertilizarea suplimentara presupune aplicarea ingrasamantului fara a tine cont de o perioada anume, cu scopul de a oferi substante nutritive suplimentare pentru a trata carentele plantelor.
Tipuri de ingrasaminte in functie de tipul de aplicare
Ingarasmantul pentru sol se poate folosi pentru fertilizarea de baza pentru a ajuta la cresterea calitatii solului. In cea mai mare parte, ingrasamintele din aceasta categorie sunt in forma granulara.
Ingrasamantul foliar. Acest tip de ingrasamant presupune patrunderea in pamant fiind un ingrasamant care se aplica direct pe frunzele plantei. Acesta poate fi folosit pentru fertilizarea faziala, cand eventualele carente ale plantei se vad la exterior, pentru prevenirea bolilor. Este mai eficient deoarece aproape toata cantitatea de ingrasamant ajunge la planta si nu in pamant.
Ingrasamant cu picurare, numit si fertirigare presupune disminarea prin intermediul sistemului de irigare. Aceasta metoda poate fi folosita pentru fertilizarea faziala, dand plantelor nutrientii suplimentari in anumite perioade. Pentru a avea efect, trebuie folosit un sistem de irigare cu presiune, amplasat uniform la radacinile plantelor.

ingrasaminte chimice – mecarul
Ingrasaminte chimice
Aceste tipuri de ingrasaminte sunt fabricate din ingrediente sisntetice destinate sa stimuleze cresterea plantelor.
Ingrajamintele chimice joaca un rol important in furnizarea de substante nutritive culturilor.
Este important de stiut ca acestea trebuie reaplicate la perioade de timp regulate. Plantele vor absorbi foarte rapid substantele nutritive din ingrasamant.
Pentru a achizitiona atat masini de erbicidat cat si erbicide, MecaRul este potrivit pentru nevoile tale.