Mana tomatelor este provocata de ciuperca „Phytophthora infestans”, si reprezinta o boala periculoasa, care apare la culturile de rosii, afectand toate organele tomatelor, mai putin radacina. Aceasta boala apare, in special, in perioadele cu temperaturi moderate si precipiatii abundente. Este o boala frecventa in randul tomatelor, care se raspandeste rapid si este foarte daunatoare.
Mana tomatelor – cauze
- In camp
O sursa de raspandire a manei o reprezinta cultura de cartofi, aceasta se transmite de la un an la altul prin intermediul tuberculilor de cartofi infectati sau prin fructe de tomate ramase in sol.
O alta sursa de infectare este prezenta picaturilor de apa pe frunze.
- In solarii
Umiditatea si temperatura din solariile neincalzite favorizeaza aparitia manei tomatelor, deoarece noptile sunt reci si umede, iar zilele foarte calduroase. Cand temperaturile nu sunt optime, iar pe frunze se gasesc stropi de apa pentru cateva ore, infectia se poate initia.
Mana tomatelor – simptome
Boala se instaleaza pe toate organele aeriene ale tomatelor, indiferent de etapa de dezvoltare.
Primele simptome se regasesc pe frunze, pe varful sau pe marginile acestora. In stadiul initial, apar pete cu aspect neregulat sau circulare, de culoare verde deschis, cu tente maronii, insotite de zone umede.
Treptat, petele devin cenusiu-brune, cu zone ce se decoloreaza pe margini si se necrozeaza.
Daca exista umiditate ridicata, va aparea un puf fin si albicios pe partea inferioara a frunzelor. Acest puf reprezinta conidioforii si conidiile ciupercii.
Conidioforii sunt hialini si ramificati monopodial. Sunt ramificati in manunchiuri, cilindrici, subtiri si incolori. Ramificatiile monopodiale se prezinta in partea superioara si au cate una sau patru ramuri.
Conidia are o forma ovala sau limoniforma. Este unicelulara si incolora.
Urmatorul organ afectat de mana tomatelor este tulpina, pe care apar pete mici, cu forma ovala, de culoare maro-cenusie.
Aceste pete se extind treptat, pe portiuni mari, ajungand chiar la dimensiuni de 10-20 de cm. Tulpinile pot sa putrezeasca, iar acest fapt compromite productia de tomate.
Mana tomatelor ataca fructul in toate fazele de dezvoltare. Infectarea este frecventa si grava, aparand pete neregulate, cu mici cavitati, de culoare verde-maslinie. Aceste pete se raspandesc pe fruct, iar culoarea lor devine mai inchisa treptat, si incepe sa apara un puf fin si albicios. Fructele infectate cad prematur, ca urmare a putrezirii.
Mana tomatelor – combatere si prevenire
Pentru combaterea si preventia manei tomatelor se recomanda aplicarea tratamentelor cu fungicide specifice.
Cele mai eficiente metode de prevenire a aparitiei a infectiei sunt:
- Evitarea plantarii cartofului in apropierea culturilor de rosii si rotatia culturii;
- Irigarea prin rigole sau picurare, pentru a nu se forma picaturi pe frunze, este o alta metodata de prevenire si protejare a tomatelor;
- Cand se cultiva tomatele, este necesar sa se foloseasca seminte sanatoase si sa se dezinfecteze cu fungicide specifice pentru seminte;
- In solarii sau sere trebuie sa se asigure o temperatura constanta si o aerisire corespunzatoare.
Despre noi
Suntem o companie care activeaza in domeniul agricol, din anul 2004. Odata cu trecerea timpului, activitatea noastra s-a diversificat si am ajuns in prezent sa punem la dispozitia clientilor nostri un magazine online, unul fizic si un service mobil care ofera asistenta oricarei persoane care detine utilaje Agricole si intampina probleme in ceea ce priveste folosirea lor. Pentru informatii referioare la piese de schimb pentru plug sau modelele disponibile, contactati-ne!