Cultura de cartofi este una dintre cele mai intinse culturi din Romania. Aceasta este bogata in fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc.

Momentul de insamantare este foarte important pentru cresterea armonioasa a intregii culturi. Insa este bine de stiut ca semnintele nu sunt utilizate pe scara larga ci tuberculii sunt cei care vor fi plantati.

Bucatile de cartof trebuie asezate la distanta si o adancime corecta. Perioada de insemantare potrivita este primavara. In plus, bucatile de cartof trebuie asezate. Tuberculii de cartofi trebuie asezati la o adancime de 10 cm, in timp ce randurile sa fie distantate de 70\80 cm.

Este recomandat sa pastrati tuberculii de cartofii intr-un loc  loc luminos cu cateva saptamani inainte de plantare, astfel incat mugurii sa se poata dezvolta. Acestia trebuie sa fie taiati, facandu-se segmente in directia corecta. Crestaturile trebuie sa fie curate si sa fie realizate cu cel putin 24 de ore inainte de implementarea tuberculilor, pentru ca acesta sa se vindece.

Pre-germinarae cartofilor

Soiurile timpurii de cartofi se pot pre-germina, reducandu-se astfel timpul pana la recoltare cu pana la trei saptamani. In plus, in stadiul de pre-germinare, cartofii au mai putine sanse sa atraga boli.

Acest proces se poate realiza incepand cu luna martie.

cultura de cartofi - mecarul

Pre-germinarea cartofilor, in trei pasi

  • Se umple o cutie de lemn cu substrat pentru plante;
  • Se pun cartofii de samanta in substrat;
  • Se aseaza cartofii intr-un loc luminos, cu o temperatura de 10-15 grade Celsius.

Acestia vor incepe sa germineze dupa cateva zile. De indata ce s-au format lastari scurti, ii putem planta.

Cum pregatim terenul pentru cultura de cartofi

In toamna anului premergator plantarii, solul trebuie sa fie arat sau sapat la o adancime de aproximativ 30 cm si fertilizat cu o cantitate de 100-300 kg\100 m patrati.

Pentru a se dezvolta armonios acestia au nevoie de un sol lutos, putin acid si bogat in substante nutritive, care sa se dreneze usor.

La jumatatea lunii martie, solul trebuie sa fie maruntit si nivelat cu ajutorul unui motocultor cu freza sau cu o sapa si o grebla. Dupa trebuie aplicat si feritilizant de baza. La final, acesta va fi irigat.

Atunci cand mugurii ating inaltimea de 15-20 cm, solul trebuie musuroit la baza pentru a ajuta la strangerea apei atunci cand ploua. Alt lucru important de stiut este ca buruienile trebuie eliminate imediat ce apar.

cultura de cartofi - mecarul

Daca in timpul dezvoltarii, observi tulpini mucegaite, este recomandat sa le indepartezi, pentru a nu se raspandi si la restul plantei.

Atunci cand vorbim de bolile cartofilor putem enumera mana, alternarioza si putregaiul uscat al tuberculilor.

Mana cartofului se manifesta sub forma unor pete mari si circulare verzi, galbene sau cenusii ce apar sub forma unor pete brune pe tulpini. In schimb alternarioza poate fi recunoscuta prin pete brune-cenusii aparute pe frunze, in cadrul carora se dezvolta o pulbere de culoare neagra.

Iar vestea cea mai bune este ca la MecaRul gasesti orice vrei pentru a ingriji aceste culturi dar si multe altele. Ajutam agricultorii zilnic sa devina din ce in ce mai buni si mai productivi.